Monday, March 14, 2011

1st check up

hohohohohohoh.....saye dah setle bukak buku merah kat klinik kesihatan bangi td..sungguh azab menunggu turn...dr kul 8.30 am saye pegi sampailah kul 1 pm baru setle semua...dah la x b.fast before pegi..perut ku sungguh berkeroncong gilehhh....pasni kene ingat..bwk roti ker air ker time pegi buat checkup...
service kat klinik kesihatan bangi ok...baek semua nursenyer..leh bg A+ la..tp .....hehehee..td kene tegur ngan nurse why lambat sgt dtang bukak buku...sepatutnyer bile dah tahu pregnant terus kene buat checkup ngan bukak buku tuh...saye senyum2 kambeng jer la...tahan jer telinga....kene bebel td...tp x per..mmg lambat pun....
lagi pun anak sulung..so x tahu lagi camner prosedur kan..1st time visit kene bwk d following document,basically yg nk sahkan dah kawen ke belum & tempat tinggal kiter....
+ ic sendiri
+ pengesahan mengandung from any clinic (urine test result)

pastu kite kene ingat date 1st period & last period and date nikah..td saye sedikit blur time nurse ask me date nikah..hahahahhaa..apelah tetibe jd gabra...saye show kat nurse tuh sijil nikah....heehhe....nurse tu senyum jer....hahaaaha..malu lahhh

mcm2 test kene buat td.. saringan ujian tuk mengesan penyakit seperti  HIV,hyperlipidaemia dan mcm2.kene ukur berat badan,diabetis ,kencing manis & sebagainye lahhh.pastu kene kaunseling sket pasal pemakanan,kebersihan badan ...bgs tuh...nasib baek x sakit time amik darah tuh..byk gak...serammmmmm sejuk nokkk...heheeheh..time jumpe doctor lagi best....hahhaa..mls nk ckp....malu..hahahaaha..semua dia check...di sarankan agar tidak memakai suar jeans yg ketat..hohho....kene shopping la pasnih....baju n seluar maternity....




Fetal development diagram - conception

Persenyawaan

Saksikan apa yang berlaku bila persenyawaan dicapai.

Fetal development diagram - one month

Satu bulan

Bayi anda adalah embrio yang mempunyai two lapisan sel, yang kemudiannya akan bertukar menjadi organ-organ dan tisu-tisu.

Fetal development diagram - two months

Dua bulan

Pada masa ini, saiz bayi anda adalah lebih kurang saizkacang merah dan dia sentiasa bergerak. Dia mempunyaijari tangan berselaput.

Fetal development diagram - three months

Tiga bulan

Pada masa ini, kepanjangan bayi anda sekitar 7sm hingga 8sm (3in) dan berat badannya lebih kurang separuh buah pisang. Dia sudah mempunyai cap jarinya.



Fetal development diagram - four months

Empat bulan

Bayi anda sekarang berukur 13sm (5.5in) dan berat badannya 140g (5oz). Rangkanya mula mengeras dari tulang rawan yang lembut menjadi tulang.



Fetal development diagram - five months

Lima bulan

Kening dan kelopak matanya telah siap dibentuk. Ukuran bayi anda akan melebihi 27sm (10.5in) jika anda meregangkan kakinya.

Fetal development diagram - six months

Enam bulan

Berat badan bayi anda sekitar 660g (1.5 paun). Kulitnya yang berkedut mula menjadi lembut dan licin bila ditempatkan lemak.

Fetal development diagram - seven months

Tujuh bulan

Pada masa kini, ukuran panjang bayi anda melebihi 40sm(15in). Dia boleh membuka dan menutup matanya dan mungkin melihat sekitarannya.



Fetal development diagram - eight months

Lapan bulan

Berat badan bayi anda sekarang sekitar 2.2kg (4.7 paun). Lapisan lemaknya bagai "mengisikannya", menjadikan bayi anda kelihatan comel montel, dan paru-parunyasudah siap berkembang.



Fetal development diagram - nine months

Sembilan bulan

Sudah hampir masa bersalin! Secara purata, bayi lelaki yang baru lahir berukur 52sm (20.5in) dengan berat badan3.4kg (7.5 paun), dan bayi perempuan yang baru lahir berukur 50sm (19.7in) dengan berat badan 3.2kg (7 paun), tetapi bayi-bayi memang banyak perbezaannya pada masa ini.


ultrasound scan

Bulan ke bulan dengan paparan imbasan

Lihat ringkasan kami mengenai perkembangan bayi anda dari dua bulan kehamilan. Dalam setiap bulan, terdapat gambar 3D yang interaktif dari imbasan yang mungkin memberi gambaran tentang rupa bayi anda.


1 comment:

.nurul husna bt md haris. said...

takecare mama !..

:)

saye sangat merindui mama cantek niyh !